Králičí maso - potravina pro zdraví

UHLÍŘOVÁ, Linda a VOLEK, Zdeněk. Králičí maso - potravina pro zdraví. Výživa a potraviny, 2018, roč. 73(2), s. 51-53. ISSN 1211-846X.
Kateg. publikaceČlánky v odborných časopisech
Interní odkaz18025.pdf
Abstrakt

V posledních letech lze ve společnosti pozorovat zvýšený zájem o zdravé stravování, a tedy i o tzv. funkční potraviny, které přinášejí spotřebitelům víc než jen základní živiny. Mohou jimi být potraviny ve své přirozené podobě, či potraviny, kterým byla přidána nebo naopak odstraněna určitá složka. Králičí maso nabízí vynikající živinové složení. Jedná se o libové maso s vysokým obsahem snadno stravitelných bílkovin, nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem cholesterolu ve srovnání s jinými druhy masa. Významný je také jeho obsah vitaminů skupiny B a nízký obsah sodíku. Navíc lze v mase králíků prostřednictvím jejich výživy velmi efektivně modifikovat obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA), poměr PUFA n-6/PUFA n-3 a obsah vitaminu E. Konzumace králičího masa tedy může napomáhat prevenci výskytu zejména kardiovaskulárních onemocnění.

ProjektRozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce