Nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů se testuje u drůbeže ve VÚŽV

SKŘIVAN, Miloš a ENGLMAIEROVÁ, Michaela. Nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů se testuje u drůbeže ve VÚŽV. Drůbežář hydinár, 2020, roč. XIV(1), s. 12-15. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz20046.pdf
Abstrakt

Pro náležité zbarvení vaječného žloutku se v EU i v ČR přidávají do krmných směsí pro nosnice převážně levné syntetické karotenoidy. V menší míře se používají i karotenoidy přírodního původu. Firma Selgen vyšlechtila odrůdu pšenice se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu – Pexeso. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku dle stupnice DSM, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než je optimum dle našich spotřebitelů. Zařazení Pexesa do krmiva zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky.

ProjektDlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce