Ovčí mléko - minoritní, ale zajímavý produkt

KUCHTÍK, J., ŠUSTOVÁ, K. a MILERSKI, Michal. Ovčí mléko - minoritní, ale zajímavý produkt. Výživa a potraviny, 2011, roč. 66(2), s. 46-49. ISSN 1211-846X.
Kateg. publikaceČlánky v odborných časopisech
Interní odkaz11017.pdf
Abstrakt

Ovce jsou v současnosti z celosvětového hlediska druhým nejrozšířenějším druhem hospodářských zvířat, nicméně pouze 10% z jejich stavů je dojeno a mléko ovcí se na celosvětové produkci mléka podílí pouze 1,3%. Barva ovčího mléka je bílá a má lehce nasládlou chuť. Ovčí mléko obsahuje více živin v porovnání s kravským nebo kozím mlékem a je bohatší z hlediska obsahu bílkovin, vápníku, železa, hořčíku, zinku, některých vitamínů, mastných kyselin se středním řetězcem, mononenasycených masných kyselin, kyseliny linoleové a všech 10 esenciálních aminokyselin. Nejvýznamnější benefit ovčího mléka spočívá v nízkém obsahu cholesterolu a vysokém obsahu vitamínů a minerálů. Podle mnoha studií má ovčí rovněž vyšší obsah CLA v porovnání s kravským, kozím nebo lidským mlékem.

ProjektTvorba šlechtitelských programů pro dojné ovce s důrazem na morfologické a funkční vlastnosti vemen
OdděleníGenetika a šlechtění hospodářských zvířat