Vliv nutričních režimů na vybrané markery jakosti vepřového masa a sádla

ŠEVČÍKOVÁ, Světlana a KOUCKÝ, Milan. Vliv nutričních režimů na vybrané markery jakosti vepřového masa a sádla. Maso, 2005, roč. 16(2), s. 11-13. ISSN 1210-4086.
Kateg. publikaceČlánky v odborných časopisech
Interní odkaz5277.pdf
Abstrakt

Byl testován vliv experimentální diety se sníženou hladinou energie a vyšším obsahem vlákniny na kvalitu jatečného těla a vybrané znaky jakosti vepřového masa a sádla. Při pokusném režimu bylo dosaženo srovnatelných a lepších hodnot vybraných jatečných ukazatelů (poměr masa k tuku na jatečně opracovaném těle a zařazení do vyšší třídy SEUROP), ve svalstvu se snížila hladina intramuskulárního tuku i cholesterolu a zvýšila se vaznost masa. Pokusná dieta rovněž pozitivně ovlivnila složení mastných kyselin v hřbetním sádle prasat.

OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce