Tradiční mezinárodní workshop Research in Pig Breeding

Oddělení chovu prasat v Kostelci nad Orlicí uspořádalo ve čtvrtek 10. října 2013 již desátý ročník mezinárodního workshopu Research in Pig Breeding. Obliba akce rok od roku stoupá, letos jsme přivítali 50 účastníků z českých i zahraničních univerzit a vědeckých pracovišť.

V odborné sekci přednášeli prof. Jan Motlík z Akademie věd České republiky, prof. Martin Wähner a ing. Jelena Kecman z univerzity v Bernburgu (Německo), ing. Klára Hyšplerová z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, mgr. inž. Karina Frątczak z univerzity v Bydgoszczi (Polsko), MVDr. Jaroslav Šípek z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně, doc. Pavel Novák z firmy Tekro, spol. s.r.o. Praha a ing. Pavel Klein z firmy Contipro Pharma, a.s. Dolní Dobrouč.

Na základě hlasování účastníků byla vyhodnocena nejlepší ústní prezentace, kterou získala Karina Frątczak za příspěvek „Effect of the birth order and birth weight on growth rate of suckling piglets“, cenu za nejlepší poster získala Angéla Soltész z University of Debrecen (Effect of body weight on lifetime performance of sows).

Speciální ocenění bylo uděleno profesoru Martinu Wähnerovi, který se deseti lety zúčastnil jako host tehdejšího prvního interního workshopu pro pracovníky oddělení chovu prasat a založil tak tradici nynějšího mezinárodního setkávání, na kterém ani jednou nechyběl.

V technické části vystoupil pan František Kšána, který trvale a systematicky pracuje na propagaci přeštického plemene prasat, a představil jej zejména zahraničním účastníkům.

Za úspěšné zvládnutí akce nezbývá než poděkovat pracovníkům oddělení chovu prasat v Kostelci nad Orlicí, penzionu Pod rozhlednou ve Vrbici a zejména sponzorům, kterými letos byli JET COMPANY, s.r.o. Praha a Chovservis, a.s. Hradec Králové, a těšit se na její příští ročník.

 

 

 

VÚŽV v.v.i. > Nezařazené