Josef Fulka jr. publikoval zásadní zjištění týkající se výzkumu jadérka v Trends in Molecular Medicine

Ing. Josef Fulka jr., DrSc.,   odborník na biologii reprodukce a největší český specialista v oboru přenosu jader, společně se svým týmem v aktuálním výzkumu financovaném Grantovou agenturou ČR zvrátil dosavadní poznatky v oblasti vývojové biologie. Prokázal totiž, že jadérko uložené ve vajíčku není úložištěm důležitého materiálu, ze kterého se po oplození tvoří další jadérka, ale že jeho přítomnost je po oplození nezbytná jen ve velmi krátkém časovém intervalu. Tato teoretická zjištění, která v říjnu zveřejnil prestižní časopis Trends in Molecular Medicine, jsou zásadní pro rozvoj asistované reprodukce. Mohla by pomoci výrazně zpřesnit vývojový potenciál lidského embrya a také stanovit riziko vzniku chromozomálních vad u plodu.

Josefu Fulkovi se v  roce 2003 jako vůbec prvnímu na světě podařilo s využitím náročných mikromanipulačních technik vyjmout jadérko z oocytů. Patří mezi největší světové specialisty v oboru klonování, o kterém hovoří především v souvislosti s možným terapeutickým a léčebným využitím. Právě v klonování podle něj mohou znamenat znalosti role a přesné funkce jadérka posun ve stávajících znalostech a výrazně zvýšit jeho úspěšnost i možnosti.

Více zde: Fulka H, Kyogoku H, Zatsepina O, Langerova A, Fulka J Jr. Can Nucleoli Be Markers of Developmental Potential in Human Zygotes? Trends Mol Med. 2015 Nov;21(11):663-72. doi: 10.1016/j.molmed.2015.09.005. Epub 2015 Oct 20.

 

Foto: archiv VÚŽV

VÚŽV v.v.i. > Nezařazené