Přejeme krásné svátky jara

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara. Kraslice nemají nikde jinde takovou tradici jako v Česku. Ing. Lenka Volková pracuje ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v pražské Uhříněvsi a zdobení velikonočních vajíček tradičním postupem se věnuje více než 13 let. Společně s ostatními členy Asociace malířů a malířek kraslic se snaží o záchranu této tradice, která má v České republice dlouhou a bohatou historii.


Lenka Volková začínala s technikou voskového reliéfu. Její nejoblíbenější technikou se nicméně stalo lepení slámou, za které jí byl etnografy udělen titul Mistr lidové umělecké tvorby.

Kraslice Lenky Volkové jsou k vidění na nejrůznějších výstavách. Pro asociaci například vytvořila kolekci osmnácti krvavých vajec zdobených slámou, každé s jiným vzorem. Tato vejce, stejně jako další její výrobky a výtvory jejích kolegů, jsou před Velikonocemi pravidelně vystavovány po celé republice. Po zbytek roku je možné je vidět v Galerii kraslic v Libotenicích v severních Čechách.

Lenka Volková se na Vás těší v příštím roce na Příběhu potravin, naučné stezce pro širkovou veřejnost, kterou organizuje Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. v Uhříněvsi  ve spolupořadatelství Selgen, a.s. a České zemědělské univerzity v Praze. Jako každý rok budete mít možnost si s Lenkou vyzkoušet malování vajíček voskovou technikou.

 

 

 

 

 

 

VÚŽV v.v.i. > Pozvánky na akce