Bioložka Helena Fulková v zábavně-publicistickém pořadu Ivety Toušlové Gejzír

„Když před bezmála čtvrt stoletím přišla na svět ovce Dolly, tedy první naklonované zvíře, byl to přelomový moment. Dnes už se s využitím této metody rodí psi pro služební výcvik, dostihoví koně a v poslední době dokonce i domácí mazlíčci. Byť je to hodně kontroverzní téma a řada vědců ji jednoznačně odmítá. Mezi ty, kteří v ní hledají hlubší smysl, se řadí i Češka Helena Fulková“, říká autorka a moderátorka zábavně-publicistického pořadu Gejzír Iveta Toušlová.

Helena Fulková patří k úzké skupině světových vědců, kteří úspěšně naklonovali myši.
V loňském roce k tomu přidala úspěšnou genetickou modifikaci křečků. Je laureátkou prestižní Prémie Otto Wichterleho 2015 a v roce 2016 převzala od Nadačního fondu Neuron na podporu vědy Cenu Neuron pro mladé vědce v oboru medicína. Její výzkumy se dotýkají léčby dosud neléčitelných nemocí a reprodukce.
Za výzkumy a vzděláním cestuje po celém světě. Několik let žila a pracovala v laboratoři v Japonsku. Pak se rozhodla vrátit do Česka. Pracuje v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR a v Oddělení biologie reprodukce Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i. v Uhříněvsi.

 

Česká televize 

 

VÚŽV v.v.i. > Aktuality