Hospodářství Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i. v Netlukách patřilo uhříněveským žákům

V pátek 8. října se provoz na hospodářství Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i. v Netlukách téměř zastavil. Avšak rušno bylo více než obvykle. Celé dopoledne bylo totiž věnováno žákům uhříněveských základních škol. Více než 240 žáků mohlo nahlédnout „pod pokličku“ hospodaření v Netlukách, a to jak v rostlinné, tak živočišné výrobě. Žáci si ve skupinkách společně s průvodci prošli celou trasu, naučnou stezku s několika stanovišti. Nejen že se žáci na každém stanovišti něco dozvěděli, ale také si vyzkoušeli.


Žáci se, v doprovodu učitelů, populární formou seznámili s chovem krav, telat, býků, selat a prasat. Naučili se rozpoznávat krmné plodiny pro zvířata a také jak se krmivo skladuje.  Zajímavostí pro ně bylo i seznámení se s českou červinkou a černostrakatým přeštickým prasetem, původními plemeny chovanými v českých zemních již po staletí. 

Akci podpořila také Česká zemědělská univerzita v Praze, společnost Selgen, a.s. a Zařízení služeb MZe. Studenti a lektoři doplnili žákům vědomosti o pěstování brambor, obilí a využití ovsa v lidské výživě.


 

 

VÚŽV v.v.i. > Aktuality