Přejeme veselé velikonoční svátky a bohatou pomlázku

Velikonoce jsou svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoce jsou obdobím lidových tradic. Kraslice nemají nikde jinde takovou tradici jako v Česku. Ing. Lenka Volková z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i. v pražské Uhříněvsi se zdobením velikonočních kraslic intenzivně věnuje už od roku 2006 a společně s ostatními členy Asociace malířů a malířek kraslic se snaží o záchranu této tradice, která má v České republice dlouhou a bohatou historii.


Lenka Volková začínala s technikou voskového reliéfu. Její nejoblíbenější technikou se nicméně stalo lepení slámou, za které jí byl etnology udělen titul Mistr lidové umělecké tvorby. Lenka Volková ovládá hned tři techniky, vajíčka tak zdobí slámou, jezerní sítinou a voskovým reliéfem.

VESELÉ VELIKONOCE

 


Lenka Volková
se na vás těší v sobotu 10. června 2023 v Netlukách, na 11. ročníku popularizační akce, naučné stezce pro rodiny s dětmi, širokou veřejnost „Příběh potravin„, kterou připravuje Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. v Uhříněvsi  ve spolupořadatelství Selgen, a.s. a České zemědělské univerzity v Praze. Budete mít možnost si s Lenkou vyzkoušet malování vajíček voskovou technikou.

 

 

Těšíme se na Vás.

VÚŽV v.v.i. > Pozvánky na akce