Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě

Číslo projektu QK1910387
Kategorie projektu PROJEKTY NAZV / National Agency for Agricultural Research PROJECTS
Poskytovatel projektuMZE ČR
Popis projektu

Hmyz je přirozenou součástí potravy drůbeže chované ve venkovních výbězích a je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a antimikrobiálních peptidů. Ve formě moučky by mohl být přidáván do krmných směsí pro drůbež jako alternativa k běžným komponentům krmných směsí, a to například sójovému extrahovanému šrotu nebo rybí moučce. Cílem projektu je komplexně zhodnotit vliv různého krmení kuřat (moučka z hmyzu, pastva, limitované krmení a jejich kombinace) na kvalitu masa, bezpečnost produkce a welfare různých genotypů kuřat chovaných na maso. Kvalita masa bude posuzována na základě fyzikálních ukazatelů, zastoupení svalových vláken, chemické analýzy a senzorického hodnocení. Z hlediska komplexnosti bude součástí řešení projektu také sledování míry účinku na mikrobiální osídlení trávicího traktu kuřat. Diverzita celkové mikrobioty bude stanovena pomocí denaturační gradientové elektroforézy a následné sekvenace.

Období2019 - 2023
Odkaz do ISVAV
Odkaz na projekt
Interní odkaz

NázevRok
ENGLMAIEROVÁ, Michaela, SKŘIVAN, Miloš, TAUBNER, Tomáš a SKŘIVANOVÁ, Věra. Effect of genotype on performance, vitamin and carotenoid deposition, oxidative stability, fatty acid profile and sensory characteristics in cockerels housed on litter and in mobile boxes on pasture. Italian Journal of Animal Science, 2024, 23, 557-569. ISSN 1594-4077. 2024
ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVANOVÁ, Věra. Vliv restrikce u pastevně chovaných kuřat na užitkovost a fyzikální ukazatele kvality masa. Drůbežář hydinár, 2023, roč. 17(3), s. 36-39. ISSN . 2023
ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVANOVÁ, Věra. Zvýšení obsahu vitaminů, karotenoidů a n-3 mastných kyselin v mase kuřat pomocí pastevního výkrmu spolu s restrikcí cereální krmné směsi. Drůbežář hydinár, 2023, roč. 2023(4), s. 15-18. ISSN . 2023
TŮMOVÁ, Eva, CHODOVÁ, Darina, VOLEK, Zdeněk, EBEID, Tarek A., KETTA, Mohamed a SKŘIVANOVÁ, Věra. A comparative study on the effect of quantitative feed restriction in males and females of broiler chickens, rabbits and nutrias. I. Performance and carcass composition. Czech Journal of Animal Science, 2022, 67, 47-54. ISSN 1212-1819. 2022
TŮMOVÁ, Eva, CHODOVÁ, Darina, VOLEK, Zdeněk, EBEID, Tarek A., KETTA, Mohamed a SKŘIVANOVÁ, Věra. A comparative study on the effect of quantitative feed restriction in males and females of broiler chickens, rabbits and nutrias. II. Meat quality. Czech Journal of Animal Science, 2022, 67, 55-64. ISSN 1212-1819. 2022
ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVANOVÁ, Věra. Zvýšení kvality masa kuřat výkrmem na pastvě. Praha Uhříněves: Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., 2022, 30 s. ISBN 978-80-7403-283-7 2022
CHODOVÁ, Darina, TŮMOVÁ, Eva, KETTA, Mohamed a SKŘIVANOVÁ, Věra. Breast meat quality in males and females of fast-, medium- and slow-growing chickens fed diets of 2 protein levels. Poultry Science, 2021, 100, Article Number: 100997. ISSN 1525-3171. 2021
ENGLMAIEROVÁ, Michaela, SKŘIVAN, Miloš, TAUBNER, Tomáš, SKŘIVANOVÁ, Věra a ČERMÁK, Ladislav. Effect of housing system and feed restriction on meat quality of medium-growing chickens. Poultry Science, 2021, 100, Article number 101223. ISSN 1525-3171. 2021
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Vliv moučky z cvrčka domácího (acheta domesticus) na kvalitu masa kuřat. Autoři: ENGLMAIEROVÁ, Michaela, SKŘIVANOVÁ, Věra a SKŘIVAN, Miloš.. Česká republika. Certifikovaná metodika 978-80-7403-259-2. 0000-00-00. 2021
VALENTA, Jaroslav, TŮMOVÁ, Eva, CHODOVÁ, Darina a BUREŠ, Daniel. Moderní myopatie prsní svaloviny kuřat. Maso, 2020, roč. 31(5), s. 44-48. ISSN 1210-4086. 2020
ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVAN, Miloš. Užitkovost a kvalita masa tří genotypů kohoutků Dominant vykrmovaných v mobilních boxech na pastevním porostu. Drůbežář hydinár, 2020, roč. XIV(4), s. 12-14. ISSN . 2020
ENGLMAIEROVÁ, Michaela. Kvalita masa pomalu rostoucích hybridů kuřat a pastevní výkrm. Výživa a potraviny, 2019, roč. 74(4), s. 100-104. ISSN 1211-846X. 2019
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Vliv pastvy a limitovaného krmení na kvalitu masa kuřat. Autoři: ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVANOVÁ, Věra.. Česká republika. Certifikovaná metodika 978-80-7403-225-7. 2019-11-28. 2019

VŠECHNY PUBLIKACE

Na projektu se podílí někteří pracovníci oddělení:

Fyziologie výživy a jakost produkce