Uplatnění kyseliny kaprylové a laurové ve výživě brojlerových králíků a kuřat: vliv na růst, úhyny a enteropathogenní bakterie
Číslo projektu GP523/07/P340
Kategorie projektu PROJEKTY GA ČR / Czech Science Foundation PROJECTS
Hlavní řešitel za ústav Skřivanová Eva, prof. MVDr., Ph.D.
Poskytovatel projektu | GA ČR |
Popis projektu | Při experimentálních infekcích králíků byl jako zdroj nákazy použit klinický izolát Escherichia coli O103:K-:H2. Z výsledků experimentů řešených v rámci plnění projektu vyplývá, že mastné kyseliny o střední délce řetězce představují vhodnou alternativu k zakázaným krmným antibiotikům. Četné experimentální infekce prokázaly, že přípravek mastných kyselin prodlužuje inkubační dobu, snižuje vylučování pathogenních bakterií do prostředí a rovněž snižuje počty pathogenních bakterií v trávicím traktu zvířat v době porážky. |
Období | 2007 - 2009 |
Odkaz do ISVAV | GP523%2F07%2FP340 |
Odkaz na projekt | |
Interní odkaz |
VÚŽV v.v.i. > Projekty >