Vliv chovného prostředí a způsobu dojení na welfare, užitkovost a kvalitativní vlastnosti mléka dojných ovcí
Poskytovatel projektu | MZE ČR |
Popis projektu | V projektu byly analyzovány mikroklimatické podmínky chovného prostředí dojných ovcí z pohledu welfare a tepelné pohody zvířat. Morfologické parametry vemene Byly sledovány v závislosti na dojivosti, dojitelnosti a kvalitě ovčího mléka. Ve vzorcích mléka získaného ručním a strojním dojením bylo zjišťováno chemické složení, mikrobiální kvalita a technologické vlastnosti ovčího mléka. Současně byly testovány kultury bakterií mléčného kvašení vhodné pro výrobu fermentovaných výrobků a čerstvých sýrů z ovčího mléka. Dále byl vyhodnocován vliv ručního a strojního dojení na dynamiku povrchové teploty mléčné žlázy bahnic. Dynamika koncentrace kortizolu a oxytocinu ve vzorcích krve byla využita jako indikátor úrovně pohody bahnic v průběhu ručního a strojního dojení. |
Období | 2007 - 2011 |
Odkaz do ISVAV | QH72286 |
Odkaz na projekt | |
Interní odkaz |
VÚŽV v.v.i. > Projekty >