Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (koze a ovce)
Poskytovatel projektu | MZE ČR |
Popis projektu | Projekt je zaměřen na optimalizaci tří oblastí, které mají klíčový význam pro rentabilitu a další rozvoj velkých chovů ovcí a koz. V první oblasti chovu a výživy je hlavním cílem nalezení vztahu mezi mikroklimatickými a rozměrovými podmínkami chovného prostředí a užitkovosti, zdravotním stavem a welfare zvířat. Rovněž je prováděna optimalizace výživy výběrem krmných aditiv na bázi mikrořas ve vztahu k mléčné produkci, včetně vlivu na obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Druhým směrem je získání přehledu o genetické variabilitě lipogenických enzymů a určení variant s nejlepším efektem na složení mléka s ohledem na obsah žádoucích mastných kyselin. V třetí, technologické oblasti navazuje výběr mikroorganizmů vhodných ke zpracování kozího mléka a navržení nových postupů ke zlepšení dietetických vlastností mléčných produktů z kozího a ovčího mléka a tím i zlepšení jejich uplatnění na trhu. |
Období | 2013 - 2017 |
Odkaz do ISVAV | QJ1310107 |
Odkaz na projekt | |
Interní odkaz |
VÚŽV v.v.i. > Projekty >