Brambory - šlechtění - pěstování - užití - ekonomika
Kateg. publikace | Monografie; brožury; knihy; kapitoly v knize |
Počet stran | 160 |
Interní odkaz | 13177.pdf |
Abstrakt | V ČR brambory neztrácejí svůj význam jako potravina a surovina, i když zajištění potřebného množství produkce pro vlastní potřebu se již neobejde bez relativně vysokého dovozu brambor ve slupce i výrobcích. To platí i přes skutečnost, že naše výrobní podmínky umožňují minimálně zajistit soběstačnost ve výrobě brambor. Současné ekonomické možnosti našeho zemědělství směřují však k podpoře jiných plodin (řepka, kukuřice, pšenice, ječmen), u kterých jsou zaručeny relativně nízké náklady na produkci, nevyžadují příliš lidské práce a jsou přesto rentabilní. I proto je relativně významná část produkce konzumních brambor v ČR zajištěna u drobných pěstitelů. Tato publikace shrnuje nejnovější poznatky týkající se produkce, užití a ekonomiky výroby brambor. Jednotlivé kapitoly uvádějí pohled do historie a vývoje celosvětového bramborářství, šlechtění, pěstitelské technologie a techniky pro pěstování, sklizně a posklizňového zpracování, skladování a tržní úpravy brambor až k ekonomice odbytu a prodeje brambor. |
Projekt | Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace