Četnost vyhrnování mrvy a kejdy ze stájí jako faktor eliminace macerace paznehtů
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 16083.pdf |
Abstrakt | Kvalita podlah může mít vliv na výskyt onemocnění končetin. Podlahy, ze kterých je v nedostatečných časových intervalech odstraňována mrva či kejda, přispívají k intenzivnější maceraci paznehtu, zvýšenému infekčnímu tlaku (např. dermatitidy) a zhoršené čistotě těla u krav. Hodnocena byla efektivita odklizu kejdy mobilním (robotickým) vyhrnovacím zařízením v širokorozponových stájích s roštovou podlahou. Nejvyšší účinnosti stěru bylo dosaženo u jednorázového stěru a dvou po sobě následujících stěrů při intervalu 4 hodiny od předchozího stěru (73,4 %, resp. 85,6 %). O něco nižší účinnosti stěrů výkalů bylo zaznamenáno u intervalu 3 hodin od předchozího stěru vyhrnovacího zařízení, a to u jednorázového stěru 68,9 % a u dvou po sobě následujících stěrů 76,4 %. Vysoká účinnost stěru byla způsobena lepším pasážováním velkého množství výkalů přes meziroštnicové mezery (působení tlakových sil – „pasírování“). |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace