Chemická ochrana horní vrstvy silážované kukuřice před aerobní degradací
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 15045.pdf |
Abstrakt | Stále častěji se při silážování kukuřice aplikují na povrch silážované hmoty chemické konzervační přípravky, které mají snížit riziko aerobní degradace, probíhající v povrchových vrstvách v důsledku větší expozice kyslíku. Cílem bylo zjistit nutriční a fermentační ukazatele kukuřičné siláže ošetřené při zakládání postřikem povrchu silážované řezanky. Jako aditivum byl použit nový přípravek s komerčním názvem Albit (poly-beta-hydroxybutyric acid) a již ověřený silážní přípravek Safesil (dusitan sodný, benzoát sodný a sorbát draselný). Použití obou testovaných chemických přísad na povrchu silážované kukuřice mělo pozitivní účinky (P < 0,05) na snížení ztrát sušiny a zvýšení poměru kyseliny mléčné ke kyselině octové, což je uznávaný ukazatel výsledku kvality fermentačního procesu. |
Projekt | Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí, Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace