Chov slepic na pastvě zvyšuje obsah vitaminů a karotenoidů ve vejcích

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI. Chov slepic na pastvě zvyšuje obsah vitaminů a karotenoidů ve vejcích. Autoři: SKŘIVAN, Miloš a ENGLMAIEROVÁ, Michaela.. Česká republika. Certifikovaná metodika 978-80-7403-138-0. 2015-09-28.
Kateg. publikaceMetodiky certifikované, metodiky, software
Interní odkaz15090.pdf
Abstrakt

Příjem dostatečného množství kvalitního pastevního porostu slepicemi silně zvýší koncentraci cenných látek, zejména luteinu, zeaxantinu, vitaminu E a beta karotenu, ve žloutku. Současně se zvýší oxidační stabilita vajec. Nejčastějším problémem při pastevním chovu je nedostatek energie a aminokyselin a nesprávný poměr těchto složek. Potřebná koncentrace metabolizovatelné energie v krmné směsi se zajistí přídavkem řepkového oleje. Krmná směs se musí dávkovat tak, aby se slepice pásly, ale současně měly dostatek živin. Metodika poskytuje nové informace o tom, jak dosáhnout produkce vajec, která svou kvalitou značně převýší běžná vejce z intenzivních chovů.

ProjektIdentifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů
PDF ke staženíí 15090
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce