Chov slepic na pastvě zvyšuje obsah vitaminů a karotenoidů ve vejcích
Kateg. publikace | Metodiky certifikované; metodiky; software |
Interní odkaz | 15090.pdf |
Abstrakt | Příjem dostatečného množství kvalitního pastevního porostu slepicemi silně zvýší koncentraci cenných látek, zejména luteinu, zeaxantinu, vitaminu E a beta karotenu, ve žloutku. Současně se zvýší oxidační stabilita vajec. Nejčastějším problémem při pastevním chovu je nedostatek energie a aminokyselin a nesprávný poměr těchto složek. Potřebná koncentrace metabolizovatelné energie v krmné směsi se zajistí přídavkem řepkového oleje. Krmná směs se musí dávkovat tak, aby se slepice pásly, ale současně měly dostatek živin. Metodika poskytuje nové informace o tom, jak dosáhnout produkce vajec, která svou kvalitou značně převýší běžná vejce z intenzivních chovů. |
Projekt | Identifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů |
Ke stažení | 15090 |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace