Ekonomika výroby mléka u podniků s chovem holštýnského skotu v ČR v roce 2024

SYRŮČEK, Jan, BARTOŇ, Luděk a BURDYCH, Jiří. Ekonomika výroby mléka u podniků s chovem holštýnského skotu v ČR v roce 2024. Černostrakaté novinky, 2025, roč. 2025(2), s. 18-20. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz25115.pdf
Abstrakt

Výkupní ceny mléka a vstupní ceny jsou hlavními faktory, které rozhodují o ekonomické úspěšnosti výroby mléka. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v. v. i. se od roku 2007 zjišťují a vyhodnocují ekonomické ukazatele výroby mléka. Za rok 2024 bylo v tomto příspěvku vyhodnoceno 67 podniků s chovem krav holštýnského plemena. Nejvyššími náklady chovu dojnic byly náklady na krmiva, pracovní náklady, odpisy (majetku a krav) a režie. S podíly 42, 14, 12 a 13 % tvoří dohromady tyto položky 81 % celkových nákladů, které dosáhly po odpočtu vedlejších výrobků výše 109 tis. Kč na krávu a rok a 10,20 Kč na litr prodaného mléka. Oproti výsledkům za rok 2023 (údaje od 71 podniků) se náklady po odpočtu na krávu a rok zvýšily o 3 410 Kč (+ 3,2 %) a na litr mléka o 0,11 Kč (+ 1,1 %). Mléko bylo v průměru zpeněžováno za 11,38 Kč za litr mléka a u podniků byl v průměru kladný zisk bez dotací 12,6 tis. Kč na krávu a rok, resp. 1,18 Kč na litr mléka. Průměrná rentabilita dosáhla 11,5 % a kladnou výši vykázalo 82 % z analyzovaných chovů.

ProjektDlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníChov skotu, Výživa a krmení hospodářských zvířat