Fermentovaný nápoj na bázi kefíru z kozího mléka dvou variant alfa s1 - kaseinu

MARKOVÁ, M., PECHAČOVÁ, M., MÁTLOVÁ, Věrqa, SZTANKÓOVÁ, Zuzana a SNÁŠELOVÁ, J. Fermentovaný nápoj na bázi kefíru z kozího mléka dvou variant alfa s1 - kaseinu. Mlékařské listy, 2008, roč. 2008(109), s. 9-11. ISSN 1212-950X.
Kateg. publikaceČlánky v odborných časopisech
Interní odkaz8253.pdf
Abstrakt

Byly odzkoušeny vybrané kultury pro výrobu fermentovaného nápoje z kozího mléka dvou genetických variant alfa-S1 kaseinu. V průběhu fermentace byly stanoveny kysací křivky, u hotových výrobků bylo provedeno senzorické hodnocení chuti a konzistence. Na konci 21 denní skladovací doby byly stanoveny pčoty probiotických bakterií Enrerococcus faecium. Použitím kultur s tvorbou exopolysacharidů bylo dosaženo velmi dobré kozistence výrobků, při senzorickém hodnocení byla nejlépe hodnocena FA varianta alfa-S1 kaseinu.

OdděleníGenetika a šlechtění hospodářských zvířat, Národní centrum pro genetické zdroje