Genetický polymorfizmus ve zlepšování mléčné užitkovosti včetně kvality mléka
Kateg. publikace | Příspěvky ve sbornících |
Interní odkaz | 20130.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo posoudit vliv polymorfizmů ve vybraných genech a dalších faktorů na ukazatele mléčné užitkovosti a technologické jakosti kravského mléka. Byly analyzovány polymorfizmy v genech DGAT1, LEP, FASN, SCD1, CSN2, CSN3 a LGB. Genotyp DGAT1 AA byl asociován s produkcí mléka, tuku a bílkovin v kg. Genotyp AA kaseinu kappa byl asociován se zvýšenou dojivostí, BB s vyšším obsahem bílkovin. Rovněž u ostatních polymorfních genů byly nalezeny některé významné asociace k mléčné užitkovosti. Alely neměly výzamný vliv na technologické vlastnosti mléka. V genu pro CSN2 byla pro genotyp BB zjištěna nejhorší syřitelnost, avšak nejlepší alkoholový test, genotyp A1A1 byl pozitivně asociován s jogurtovým testem. V genu CSN3 byl s lepší technologickou jakostí asociován genotyp BB, genotypy s alelami A a E měly negativní efekt. Byl zjištěn klíčový efekt farmy na ukazatele produkce i technologickou jakost kravského mléka, tím byl efekt polymorfizmů poněkud rozostřen. Polymorfizmy v genech DGAT1 a CSN3 jsou využitelné ve šlechtění skotu na mléčnou užitkovost. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Genetika a šlechtění hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace