Hák na pánevní zavěšení jatečných půlek skotu
Kateg. publikace | Užitný vzor; prototyp; právní norma; ověřená technologie |
Interní odkaz | 18102.pdf |
Abstrakt | Na trhu je poptávka po křehčím hovězím mase. Dosažení určitého stupně kvality a zkrátit proces zpracování masa umožňuje specifické zařízení na pánevní zavěšení jatečných půlek skotu (hák). Na základě vlastní analýzy byl vytvořen prototyp háku firmou Bednar FMT s.r.o.. Při využívání pánevního zavěšení skotu (háku) dojde v důsledku odlišných postmortálních procesů v mase a rychlejšího nástupu rigoru mortis. To se projeví v zlepšení technologických a organoleptických vlastností masa v rané fázi postmortálních změn. Díky tomu může být urychlena požadovaná délka zrání. To přináší úsporu nákladů na chlazení a skladovacího prostoru pro jatečná zvířata. Rovněž jsou eliminovány hmotnostní ztráty masa v průběhu skladování a může být docíleno vyšší kvality masa, kterou kladně ohodnotí koneční spotřebitelé. |
Projekt | Zefektivnění systému výzkum – vývoj – inovace – transfer v oblasti živočišné výroby pro zlepšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace