Hodnocení účinnosti pěnové dezinfekce struků před dojením
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 16159.pdf |
Abstrakt | Práce je zaměřena na porovnání účinnosti pěnové dezinfekce struků před dojením a její vliv na kvalitu kravského mléka ve třech chovech s různou úrovní čistoty povrchu těla dojnic. Do experimentu bylo zařazeno třicet dojnic ze tří chovů v průběhu jednoho měsíce. Struky dojnic byly před dojením ošetřeny shodným dezinfekčním přípravkem aplikovaným pomocí zpěňovací dezinfekční nádobky. V individuálních stěrech byla sledována mikrobiální kontaminace povrchu struků před a po jejich dezinfekci stanovením celkového počtu mikroorganismů a počtu koliformních bakterií. Současně byly v individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií, počet somatických buněk). |
Projekt | Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace