Inovativní pohled na krmné směsi: Vliv hmyzí moučky na užitkovost a fyzikální ukazatele kvality masa

ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SPOUR, Stanislav. Inovativní pohled na krmné směsi: Vliv hmyzí moučky na užitkovost a fyzikální ukazatele kvality masa. Drůbežář hydinár, 2024, roč. 18(2), s. 13-16. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz24076.pdf
Abstrakt

Článek poskytuje užitečné poznatky o možnostech využití hmyzí moučky jako alternativního zdroje bílkovin v produkci drůbežího masa a přináší nový pohled na výživu drůbeže v budoucnosti. Hmyz a hmyzí produkty např. ve formě hmyzí moučky, mohou sloužit jako vhodná komponenta do krmných směsí pro výkrm brojlerových kuřat. Je dobré mít ale na zřeteli, že vyšší dávky některých hmyzích mouček mohou mít nežádoucí efekt na chutnost krmiva nebo přítomnost antinutričních látek v něm a zhoršit tím ukazatele užitkovosti. I tak má zařazení hmyzí moučky do krmných směsí pro brojlerová kuřata jistý potenciál a může přispět k diverzifikaci zdrojů bílkovin v produkci drůbežího masa.

ProjektKvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce