Jak vybrat dezinfekční přípravek pro ošetření struků před dojením?
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 11116.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo zjistit úroveň mikrobiální kontaminaci povrchu struků při použití dvou různých dezinfekčních přípravků (A – na bázi kyseliny mléčné, B – na bázi chlorhexidinu glukonátu a isopropylalkoholu). V individuálních stěrech byl stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM), počet koliformních bakterií (CB) a počet Escherichia coli (E.coli) v souladu s ČSN. Zjištěná data byla vyhodnocena v programu Statistica. Na povrchu hrotu struků, ošetřených přípravkem B, byl zjištěn statisticky významně vyšší celkový počet mikroorganismů a počet E.coli než na povrchu hrotu struků ošetřených přípravkem A. Byla prokázána statisticky významně vyšší mikrobiální kontaminace povrchu struků po ošetření přípravkem B. |
Projekt | Vliv chovného prostředí a způsobu dojení na welfare, užitkovost a kvalitativní vlastnosti mléka dojných ovcí |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace