Karotenoidy ve výživě slepic
Kateg. publikace | Příspěvky ve sbornících |
Interní odkaz | 14112.pdf |
Abstrakt | Barva žloutku je jedním z ukazatelů kvality žloutku. Ze strany konzumentů jsou požadovány tmavší žloutky. Barva žloutku závisí na přítomnosti karotenoidů v krmivu. Účinek pigmentace karotenoidů závisí na mnoho faktorech, jako je jejich barevný odstín nebo stravitelnost, metabolismus nebo ukládání ve tkáni. V krmných směsích pro slepice se k obarvení vaječného žloutku používají různé syntetické karotenoidy jako je ethyl-ester kyseliny β-apo-8′-karotenové a kantaxanthin, známé jako Carophyll Yellow a Carophyll Red. Ale kantaxanthin je považován za jednu z potenciálně nebezpečných látek pro lidské zdraví. Proto jsou hledány přírodní alternativy. Vhodnou alternativou se zdá být mrkev, řasa Chlorella nebo afrikán, jež zvyšují koncentraci zdraví prospěšných karotenoidů ve žloutcích a zvyšují kvalitu vajec. |
Projekt | Identifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů, Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace