Karotenoidy ve výživě slepic

ENGLMAIEROVÁ, Michaela a SKŘIVANOVÁ, Eva., 2014 Karotenoidy ve výživě slepic. In Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.. Košice: Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, s. 176-178. ISSN 978-80-8077-408-0
Kateg. publikacePříspěvky ve sbornících
Interní odkaz14112.pdf
Abstrakt

Barva žloutku je jedním z ukazatelů kvality žloutku. Ze strany konzumentů jsou požadovány tmavší žloutky. Barva žloutku závisí na přítomnosti karotenoidů v krmivu. Účinek pigmentace karotenoidů závisí na mnoho faktorech, jako je jejich barevný odstín nebo stravitelnost, metabolismus nebo ukládání ve tkáni. V krmných směsích pro slepice se k obarvení vaječného žloutku používají různé syntetické karotenoidy jako je ethyl-ester kyseliny β-apo-8′-karotenové a kantaxanthin, známé jako Carophyll Yellow a Carophyll Red. Ale kantaxanthin je považován za jednu z potenciálně nebezpečných látek pro lidské zdraví. Proto jsou hledány přírodní alternativy. Vhodnou alternativou se zdá být mrkev, řasa Chlorella nebo afrikán, jež zvyšují koncentraci zdraví prospěšných karotenoidů ve žloutcích a zvyšují kvalitu vajec.

ProjektIdentifikace a řešení vybraných prodblémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů, Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce