Králíci v srdci cirkulární ekonomiky: Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty jako klíčový zdroj krmiva

ŠUFLIARSKÝ, Peter, VOLEK, Zdeněk a ZITA, Lukáš., 2024 Králíci v srdci cirkulární ekonomiky: Zemědělsko-potravinářské vedlejší produkty jako klíčový zdroj krmiva. In Symposium ODPADOVÉ FÓRUM 2024, Konference Potravinářství na cestě k udržitelnosti. Hustopeče: TVIP, s. . ISSN
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz24151.pdf
Abstrakt

Tento článek se zaměřuje na trávicí fyziologii králíků a jejich jedinečné vhodnosti pro zpracování zemědělsko-potravinářských vedlejších produktů v rámci oběhového hospodářství. Králíci mají vysoce účinný trávicí systém, přizpůsobený zejména dietám s vysokým obsahem vlákniny, což z nich dělá ideální kandidáty pro krmiva obsahující vedlejší produkty, jako je ovocná a zeleninová dužina, otruby nebo šroty z olejnatých semen. Začleněním těchto vedlejších produktů do králičích diet chov králíků nejen snižuje náklady na krmivo, ale přispívá také ke zhodnocení odpadu a udržitelnosti životního prostředí. Článek pojednává o výzvách a příležitostech při vývoji takových krmivářských strategií a jejich důsledcích pro oběhové hospodářství v zemědělství Evropské unie.

ProjektOptimalizace krmných směsí pro faremně chované králíky na základě principů cirkulární ekonomiky
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce