Kvalita masa farmově chovaných jelenů a daňků
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 17003.pdf |
Abstrakt | Cílem předložené práce bylo porovnat chemické složení a organoleptické vlastnosti masa farmově chovaného jelena evropského a daňka evropského s hovězím masem dvou kontrastních plemen skotu – aberdeen angus a holštýnské, lišících se zejména z hlediska kvality masa. Maso jelenů i daňků obsahovalo ve srovnání s hovězím výrazně nižší množství intramuskulárního tuku a celkového kolagenu, a naopak výrazně vyšší podíl polynenasycených mastných kyselin a rozpustného kolagenu. Prostřednictvím senzorické analýzy byla u vzorků masa obou jelenovitých zjištěna vyšší intenzita vůně, chuti, křehkosti a snazší žvýkatelnost než u hovězího masa. Mezi senzorickými profily masa jelenů a daňků však rozdíly nalezeny nebyly. |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Chov skotu, Etologie |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace