Kvalita masa pomalu rostoucích hybridů kuřat a pastevní výkrm
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 19207.pdf |
Abstrakt | V současné době se zvyšuje zájem lidí o pohodu zvířat. V případě výkrmu kuřat je možností jak zvýšit pohodu zvířat snížit koncentraci zvířat na jednotku plochy a umožnit kuřatům přístup do výběhu s vegetací. Pro takovouto formu výkrmu jsou vhodné pomalu rostoucí genotypy kuřat nebo kohoutci nosných linií, kteří jsou jinak po vylíhnutí utraceni. Tato kuřata vykazují vyšší ochotu se pást a tak obohacují své maso o zdraví prospěšné látky, jakými jsou vitaminy, karotenoidy, minerální látky a n-3 mastné kyseliny. Na druhé straně se toto maso vyznačuje nižší vazností a křehkostí oproti masu brojlerových kuřat. Z hlediska organoleptických vlastností je ale maso pomalu rostoucích genotypů považováno za chutnější. |
Projekt | Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě, Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace