Kvalita píce vojtěšky seté v podmínkách sucha
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 21091.pdf |
Abstrakt | Na lokalitě Troubsko byla zjišťována kvalita píce vojtěšky seté v suchých a teplých letech 2018 – 2020. Vojtěška byla sklízena třikrát ročně ve fázi butonizace. Bylo zjištěno, že sucho a teplo snižuje kvalitu píce formou předčasného stárnutí rostlin: dochází ke zvýšení obsahu sušiny, ke zvýšení obsahu neutrálně a acido detergentní vlákniny, při poklesu dusíkatých látek. V suchých letech je potřeba časovat sklizeň i na základě obsahu sušiny, nejen na základě růstové fáze rostliny. Obsah sušiny by neměl překročit 20 % podílu.byla dosažena v červeném spektru, naopak nejmenší rozlišovací schopnost ze sledovaných vegetačních indexů byla získána v zeleném spektru. Výhodou dálkového snímání je přehled o celém poli ve srovnání s odběrem vzorku pro chemický rozbor z vybraného místa na poli. |
Projekt | Aplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace