Kvalita siláží dvou odrůd bobu po sklizni napřímo a se zavadáním

LOUČKA, Radko, JANČÍK, Filip, HOMOLKA, Petr, JAMBOR, Václav a SYNKOVÁ, Hana. Kvalita siláží dvou odrůd bobu po sklizni napřímo a se zavadáním. Krmivářství, 2025, roč. 29(1), s. 39-41. ISSN 1212-9992.
Kateg. publikaceČlánky v odborných časopisech
Interní odkaz25003.pdf
Abstrakt

Cílem práce bylo potvrdit hypotézu, že bob polní (Vicia faba) je lepší sklízet na siláž napřímo než se zavadáním, a že poloraná odrůda Mistral má lepší parametry než starší polopozdní odrůda Merkur. Bob byl vypěstován v blasti Malá Haná v nadmořské výšce 441 m. V dané oblasti napadlo od dubna do konce července výrazně méně srážek a teplota byla srovnatelná s normálem let 1991 až 2020. Za 15 týdnů od zasetí byl bob sklizen na siláž do 4l lahví, k analýzám byly lahve otevřeny po 19 týdnech. Řezanka byla sklízena při sušině 42,9 %, oproti sušině po zavadání 64,1 %. Siláž po sklizni napřímo měla lepší ukazatele kvality siláže i nižší ztráty sušiny než po sklizni se zavadáním. Lepší hodnocení fermentačního procesu měla odrůda Mistral. Hypotézy byly potvrzeny.

ProjektDomácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat