Kvalitativní parametry píce a siláží luskovin - průběžné výsledky
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 21197.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo posoudit kvalitativní parametry píce a siláží hrachu, pelušky, lupiny bílé a úzkolisté. Testovány byly píce luskovin ve fázích plný květ, odkvetlé, zelené plné lusky a vosková zralost. Všechny vzorky byly analyzovány na chemické složení (sušina, popel, tuk, NL, vláknina, NDF, ADF a ADL). Siláže vytvořené do pokusných kontejnerů byly navíc testovány na in vivo stravitelnost živin. Nejvyšší výnos byl zjištěn u pelušky a lupiny úzkolisté. Nejvíce dusíkatých látek bylo zjištěno u lupiny bílé. Nejvyšší obsah NDF byl zjištěn u hrachu. Stravitelnost všech živin byla nejvyšší u lupiny bílé a úzkolisté. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace