Má čistota povrchu těla dojnic vliv na kvalitu mléka?
Kateg. publikace | Příspěvky ve sbornících |
Interní odkaz | 15178.pdf |
Abstrakt | Studie je zaměřena na analýzu vztahu mezí čistotou povrchu těla dojnic a kvalitou syrového mléka. Sledování se uskutečnilo v průběhu 5 měsíců u 100 dojnic na 10 farmách s různými technologickými systémy chovu, různou úrovní hygieny chovného prostředí, krmení, napájení i hygieny struků před dojením. Čistota povrchu těla (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů – CPM, počet koliformních bakterií – CB, počet somatických buněk -PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že úroveň hygieny chovného prostředí přímo ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla, respektive mléčné žlázy a následně i mikrobiologickou kvalitu mléka. |
Projekt | Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace