Má výživa vliv na spotřebu antimikrobik?
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 21133.pdf |
Abstrakt | Práce je zaměřena na problematiku významu výživy na ovlivnění funkce střevního mikrobiomu jako významné součásti strategie omezení spotřeby antimikrobních látek v chovech hospodářských zvířat. Vychází z analýzy našich i zahraničních odborných literárních zdrojů (PubMed) a především pak z praktických zkušeností autorů. Výživa, a to nejen z hlediska kvantitativního, tj. zabezpečení dostatečného množství krmiva, ale především z hlediska kvalitativního, má velký význam na vnímavost zvířat k infekčním onemocněním. Z důvodu zvýšeného rizika šíření antimikrobiální rezistence při nadměrném používání antibiotik nabývá na významu možnost doplnění krmných dávek o bylinné směsi a výtažky, prebiotika, probiotika, synbiotika a imunomodulancia jako součásti prevence onemocnění. |
Projekt | Vliv úrovně managementu chovu a prevence chorob hospodářských zvířat, včetně biosecurity na snížení spotřeby antimikrobiálních látek a šíření antimikrobiální rezistence |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace