Mastitidy u dojených krav a výrobní ztráty
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 14161.pdf |
Abstrakt | Podle literárních údajů onemocní klinickou mastitidou v průměru kolem 30 % dojnic ročně, výrazně vyšší výskyt je obvykle uváděn u mastitid subklinických. Na výši ekonomických ztrát vyvolaných mastitidami má hlavní podíl nižší prodej mléka v důsledku snížení dojivosti a vyloučení mléka z dodávky v rámci ochranné lhůty. Při vysoké variabilitě (zhruba 475 až 640 kg) lze průměrnou ztrátu odhadnout na 565 kg mléka na jeden výskyt mastitidy. Mezi další příčiny ztrát patří vyšší vyřazování krav, náklady na léčení krav, vyšší spotřeba práce (o 1 až 4 hod. na výskyt) při ošetřování dojnic, horší ukazatele plodnosti, horší jakost mléka (nižší obsah tuku a obvykle i bílkovin v mléce, vyšší počty somatických buněk) aj. Z výsledků analýz jakosti mléka v českých a bavorských laboratořích byly zjištěny průkazné vztahy mezi počtem somatických buněk a obsahem tuku (r = -0,535 a -0,508), bílkovin (-0,439 a -0,469) a celkovým počtem mikroorganismů (r = +0,510 a +0,630). |
Projekt | Výzkum, nové produkty a služby pro vytvoření centra prevence, detekce a podpory léčby mastitid |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace