Meat Standards Australia – nejpropracovanější systém hodnocení kvality hovězího masa na světě
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 25008.pdf |
Abstrakt | Předložená práce si klade za cíl popsat základní principy systému Meat Standards Australia (MSA), který je využíván k hodnocení kvality hovězího masa v Austrálii. Na rozdíl od jednotného evropského systému klasifikace jatečně upravených těl (JUT) SEUROP, zaměřeného na odhad kvantitativního složení, využívá australský systém výrazně širší škálu informací vstupujících do výpočtu pro určení kulinární hodnoty masa. Z předporážkových parametrů jsou sledovány informace o plemenné příslušnosti, výživě, či typu přepravy zvířat na porážku. Z charakteristik sledovaných po porážce je brán v potaz způsob zavěšení jatečných půlek, uplatňování elektrostimulace, či rychlost zchlazování. Na vychlazeném JUT je na řezu nejdelšího zádového svalu měřen stupeň ukládání intramuskulárního tuku a je hodnocena tloušťka podkožního tuku na žebrech. V případě zájmu zpracovatelů může být navíc posouzena plocha řezu nejdelšího zádového svalu, barva masa a intermuskulárního tuku. Na základě velmi komplexního souboru získaných dat je vypočten index, který umožňuje roztřídit nejen jatečná těla, ale i jednotlivé partie masa do jednotlivých tříd jakosti. Finálním konzumentům jsou zároveň doporučovány vhodné způsoby tepelné úpravy tak, aby bylo dosaženo optimálních organoleptických parametrů masa. Ve vědecké komunitě EU jsou uplatňované postupy MSA studovány jako vzor pro rozšíření evropského systému klasifikace JUT o parametry kvality masa. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace