Měření kyselosti v bachoru pomocí speciálního bolusu
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 17152.pdf |
Abstrakt | V bachoru dojnic probíhají složité procesy trávení, při nichž vznikají kyseliny, které zvyšují celkovou kyselost. Pokud překročí obsah kyselin v bachoru určitou mez a pH klesne pod 5,8 (Mottram et. al. 2008), může nastat tzv. acidóza, která může negativně ovlivnit příjem krmiva, produkci i kvalitu mléka a celkový zdravotní stav zvířat, včetně nemocí končetin (laminitis). Riziko acidózy lze snížit vyšším zastoupením fyzikálně efektivní neutrálně detergentní vlákniny (peNDF). Kyselost v bachoru lze zjistit pomocí sondy eCOW, stabilně umístěné v bachoru (Phillips et al. 2010). Tento způsob kontinuálního měření pH uvnitř bachoru poprvé představili autoři systému Mottram et. al. (2008).Cílem práce bylo s využitím speciální bachorové sondy eCOW popsat průběh pH v bachoru u dojnic krmených různými krmnými dávkami na hranici rizika acidózy. |
Projekt | Omezení rizik spojených s výživou skotu s vysokou užitkovostí |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace