Mikrobiologická kvalita kolostra
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 17024.pdf |
Abstrakt | V příspěvku byly shrnuty faktory, které negativně ovlivňují mikrobiologickou kvlaitu mleziva. Představeno bylo i spektrum patogenů (mikroorganismy kůže a prostředí, fekální kontaminace a patogeny mléčné žlázy). V příspěvku byly představeny limity pro celkový počet mikroogranismů, počet koliformních a nekoliformních mikroorganismů. Z prvních výsledků vyplývá, že limit pro celkový počet mikroorganismů nesplnilo 86,4 % vzorků. V případě prvotelek 71,9 % vzorků. Důraz byl kladen na specifikaci kritických míst možné kontaminace – hygiena ustájení a dojení, sanitace nádob, včetně způsobů krátkodobého a dlouhodobého uchování mleziva. |
Projekt | Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace