Mikrobiologická kvalita mleziva v tuzemských chovech dojeného skotu
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 16185.pdf |
Abstrakt | V chovech dojeného skotu je předpokladem dobrého managementu mlezivové výživy telat kontrola kvality mleziva. Čeští chovatelé jsou dnes již zvyklí prověřovat jeho hustotu, avšak mikrobiologické kvalitě taková pozornost věnována není. Cílem této práce bylo zjistit, jaké jsou v chovech v ČR mikrobiologické parametry mleziva po jeho nadojení (34 chovů, 1062 vzorků). Průměrný celkový počet mikroorganismů (CPM) byl 2,6 mil. cfu/ml, koliformních mikroorganismů (CM) 11,9 tis. cfu/ml a nekoliformních bakterií (NCM) 12,8 tis. cfu/ml. Limit CPM |
Projekt | Komplexní řízení mlezivové výživy telat a její zlepšování jako přirozený nástroj k podpoře zdraví telat, tlumení nákaz a snížení potřeby antibiotik, Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace