Monitoring průběhu fermentace siláží

LOUČKA, Radko., 2022 Monitoring průběhu fermentace siláží. In Způsoby sklizně a konzervace doporučených hybridů kukuřice, vojtěšky, čiroku a mláta. Praha Uhříněves: Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., s. Prezentace. ISSN
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz22208.pdf
Abstrakt

Cílem práce byl monitoring průběhu fermentace siláží. Pokud se totiž teplota řezanky v průběhu fermentace zvýší nad 40 °C, což se v našich pokusech stalo několikrát, může se spustit neenzymatická Maillardova reakce, která snižuje výživnou hodnotu siláže tvorbou nestravitelného komplexu redukujících sacharidů a dusíku z aminokyselin v ADF (acidodetergentní vláknina), tzv. ADIN (nerozpustný dusík v kyselém detergentu). ADIN lze v laboratoři stanovit, jen je třeba o to požádat. V praxi je nutné udělat vše pro to, aby teplota na tak vysokou hodnotu nestoupla. Ztráty budou záležet na jak dlouho se teplota nad 40 °C udrží a jak vysoko stoupne.

ProjektAplikace precizního zemědělství v celém procesu od výroby siláží až po krmení skotu
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat