Může technologie chovu koz ovlivnit kvalitu mléka?
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 17109.pdf |
Abstrakt | Cílem práce bylo zjistit vliv dvou různých technologických systémů chovu koz na kvalitu jejich mléka v průběhu jedné laktace. První farma chová celoročně ve stáji 600 koz, které mají volný přístup do výběhů navazujících na stáj. Na druhé farmě je chováno 140 koz, které jsou v průběhu dne na pastvinách a v noci ve stáji. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že technologie chovu ovlivňuje kvalitu mléka. U stájového chovu koz je znečištěná podestýlka zdrojem silného znečištění povrchu těla koz a následně i zhoršení mikrobiální kvality syrového mléka. U pastevního systému chovu koz k tomu dochází v důsledku nepříznivého počasí nebo při nevhodné péče o pastevní areály. |
Projekt | Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (koze a ovce) |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace