Nová odrůda pšenice PEXESO se zvýšeným obsahem karotenoidů se testuje u drůbeže ve VÚŽV
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 20046.pdf |
Abstrakt | Pro náležité zbarvení vaječného žloutku se v EU i v ČR přidávají do krmných směsí pro nosnice převážně levné syntetické karotenoidy. V menší míře se používají i karotenoidy přírodního původu. Firma Selgen vyšlechtila odrůdu pšenice se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu – Pexeso. Pexeso kladně ovlivnilo barvu vaječného žloutku dle stupnice DSM, ale intenzita zbarvení byla i tak nižší než je optimum dle našich spotřebitelů. Zařazení Pexesa do krmiva zvýšilo obsah luteinu a zeaxantinu ve žloutcích, oxidační stabilitu tuků žloutku a pevnost vaječné skořápky. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace