Nutriční hodnota amarantu pro krmení přežvýkavců
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 22253.pdf |
Abstrakt | V letech 2019 – 2022 proběhlo ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi v rámci aktivity výzkumného záměru (DKRVO MZeRO0718) několik pokusů, v nichž jsme porovnali obsah živin a stravitelnost tradičně krmených obilovin (pšenice, ječmen, kukuřice, oves pluchatý, nahý, černý a tritikale) a amarantu v pokusech in vitro pomoci pepsin-cellulázové rozpustnosti po dobu 24 hodin, in sacco (bachorová degradovatelnost) a in vivo na skopcích plemene Romanovská ovce. Část vzorků byla vystavena mikrovlnnému záření o hodnotě 750 W po dobu 5 minut (resp. 3 minut u semen amarantu) a následně byl porovnán vliv této tepelné úpravy na změny ve složení živin a stravitelnost sušiny a organické hmoty. Semena amarantu vykazovala stravitelnost srovnatelnou s pšenicí, žitem a ovsem nahým; kukuřice, ječmen a oves pluchatý měly stravitelnost číselně nižší. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace