Nutriční hodnota píce béru a pohanky pěstovaných jako meziplodiny

FALTUSOVÁ, Tereza, JANČÍK, Filip, KUBELKOVÁ, Petra, HOMOLKA, Petr a LOUČKA, Radko. Nutriční hodnota píce béru a pohanky pěstovaných jako meziplodiny. Krmivářství, 2024, roč. 28(6), s. 40-42. ISSN 1212-9992.
Kateg. publikaceČlánky v odborných časopisech
Interní odkaz24154.pdf
Abstrakt

Meziplodiny jsou v současné době stále významnější zejména pro snižování eroze v mezivegetačním období, zdrojem organické hmoty při zaorávání a často i přerušovačem v osevních postupech. Zajímavou, a jistě ne zcela výjimečnou možností, je také využití píce z meziplodin pro produkci objemných krmiv přežvýkavců, zejména jako doplněk k plodinám jako jsou kukuřice nebo jeteloviny. Cílem této studie bylo posoudit kvantitativní a kvalitativní parametry píce pohanky obecné a béru italského (které jsou jedny z nejčastěji pěstovaných meziplodin), pěstovaných jako meziplodiny. Sklizeň píce byla uskutečněna u každé plodiny ve třech fázích růstu. Byl zjišťován výnos sušiny a dusíkatých látek, chemické složení a stravitelnost organické hmoty a neutrálně detergentní vlákniny. Průměrné výnosy sušiny byly u obou plodin srovnatelné, kdežto výnos dusíkatých látek byl vyšší u pohanky. Obsah dusíkatých látek byl výrazně vyšší u pohanky, naopak vyšší obsah hrubé vlákniny byl u béru. Stravitelnost organické hmoty byla mírně vyšší u pohanky, naopak bér vynikl ve výrazně vyšší stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny.

ProjektDlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat