Nutriční hodnota píce béru a pohanky pěstovaných jako meziplodiny
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 24154.pdf |
Abstrakt | Meziplodiny jsou v současné době stále významnější zejména pro snižování eroze v mezivegetačním období, zdrojem organické hmoty při zaorávání a často i přerušovačem v osevních postupech. Zajímavou, a jistě ne zcela výjimečnou možností, je také využití píce z meziplodin pro produkci objemných krmiv přežvýkavců, zejména jako doplněk k plodinám jako jsou kukuřice nebo jeteloviny. Cílem této studie bylo posoudit kvantitativní a kvalitativní parametry píce pohanky obecné a béru italského (které jsou jedny z nejčastěji pěstovaných meziplodin), pěstovaných jako meziplodiny. Sklizeň píce byla uskutečněna u každé plodiny ve třech fázích růstu. Byl zjišťován výnos sušiny a dusíkatých látek, chemické složení a stravitelnost organické hmoty a neutrálně detergentní vlákniny. Průměrné výnosy sušiny byly u obou plodin srovnatelné, kdežto výnos dusíkatých látek byl vyšší u pohanky. Obsah dusíkatých látek byl výrazně vyšší u pohanky, naopak vyšší obsah hrubé vlákniny byl u béru. Stravitelnost organické hmoty byla mírně vyšší u pohanky, naopak bér vynikl ve výrazně vyšší stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny. |
Projekt | Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace |
Oddělení | Výživa a krmení hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace