Obsah mastných kyselin ve vybraných živočišných produktech
Kateg. publikace | Ostatní.. |
Interní odkaz | 10075.pdf |
Abstrakt | Bylo porovnáváno procentuální zastoupení mastných kyselin ve vybraných živočišných produktech, tj. ve vepřové pečeni, kravském mléce a ve vaječném žloutku. Průkazně (P ≤ 0,001) nejvyšší obsah sledovaných mastných kyselin a tuku byl zjištěn ve žloutku (6 798,6 mg/100 g, 32,22 %) ve srovnání s mlékem (1 343,6 mg/100 g, 4,55 %) a vepřovým masem (716,4 mg/100g, 2,29 %). Z hlediska výživy a zdraví člověka byl nejpříznivější poměr n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin (P ≤ 0,001) zaznamenán u mléka (5,14) oproti vaječnému žloutku (12,05) a vepřové pečeni (12,47). |
Projekt | Využití genetických a negenetických faktorů ke zvýšení výkonnosti dojených plemen skotu v ČR, Udržitelný rozvoj chovu hospodářských zvířat v evropském modelu multifunkčního zemědělství |
Oddělení | Fyziologie výživy a jakost produkce |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace