Organoleptické vlastnosti hovězího masa při odlišné době zrání
Kateg. publikace | Články v odborných časopisech |
Interní odkaz | 14124.pdf |
Abstrakt | Práce se zabývá vyhodnocením vlivu kategorie jatečného skotu a délky zrání na senzorické charakteristiky hovězího masa českého strakatého skotu. Výsledky ukazují, že pokud bylo hodnoceno maso s nedostatečnou délkou zrání (tři dny), nebyly rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi příliš patrné. S prodloužením doby zrání na 14 a 28 dnů bylo lépe posuzováno maso mladých býků a jalovic než krav. Při analýze vlivu doby zrání bylo hodnoceno nejpříznivěji maso s nejdelším zráním (28 dnů) zejména u texturních charakteristik a celkové přijatelnosti, naopak u vnímání intenzity a příjemnosti vůně jednoznačná tendence zjištěna nebyla. |
Projekt | Rozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství |
Oddělení | Chov skotu |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace