Orientační průkaz residuí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu
Kateg. publikace | Příspěvky ve sbornících |
Interní odkaz | 16170.pdf |
Abstrakt | Práce je zaměřena na průkaz přítomnosti reziduí inhibičních látek ve vybraných surovinách a potravinách živočišného původu pomoci jednoduché screeningová metody. Ve vzorcích vybraných surovin a potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce) byla jednoduchou metodou difuzního testu na Petriho misce s agarovou půdou, upravenou pro jednotlivý druh zkoumaných vzorků a vyhodnocením inhibice růstu testačnich mikroorganismů (Bacillus subtilis, Kocuria rhizophila, Geobacillus stearothermophilus, Escherichia coli), prokázána rezidua inhibičních látek. Statistická analýza byla provedena pomocí neparametrických testů v softwaru Statistka. Po ověření citlivosti čtyř bakteriálních kmenů (Bacillus subtilis BGA CCM 4062, Kocuria rhizophila CCM 552 Goebacillus stearothermophilus var. calidolactis C 935 CCM 5965 a Escherichia coli CCM 7372) na sedm antibiotik na komerčních testačnich discích (gentamicin, chloramfenikol, oxacilinu, lincospectin, amoxicilin, erythromicin a ciproflexacilin) byly zkoumány vybrané vzorky masa, mléka a vajec na přítomnost inhibičních látek |
Projekt | Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu |
Oddělení | Technologie a technika chovu hospodářských zvířat |
VÚŽV v.v.i. > Publikace > Detail publikace