Orientační zkoušky kvality siláží v praxi

LOUČKA, Radko. Orientační zkoušky kvality siláží v praxi. Náš chov, 2014, roč. 74(3), s. 56-59. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz14044.pdf
Abstrakt

Kvalitní siláže by měly mít nakyslou vůni; barva i struktura by se měla co nejvíce blížit čerstvé rostlině. Zkušenému krmiváři často stačí smyslové organoleptické posouzení siláže, aby poznal, jaké procesy v ní proběhly a co může tudíž od siláže očekávat. Z důvodu eliminace cizích pachů a také proto, že aroma siláže se může rychle ztrácet, se doporučuje nehodnotit siláž ve stáji nebo v laboratoři, ale přímo v silážním žlabu nebo jiném skladovacím prostoru. Pro posouzení barvy by mělo být zajištěno dobré osvětlení. Důležitý je i odběr vzorku, měl by být reprezentativní.

ProjektRozvoj hospodářských zvířat v multifunkčním zemědělství
OdděleníVýživa a krmení hospodářských zvířat