Pánevní zavěšení jatečných půlek skotu - způsob jak zvýšit křehkost hovězího masa

BUREŠ, Daniel a BARTOŇ, Luděk. Pánevní zavěšení jatečných půlek skotu - způsob jak zvýšit křehkost hovězího masa. Zpravodaj Českého svazu chovatelů masného skotu, 2019, roč. 26(4), s. 40-42. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz19226.pdf
Abstrakt

Cílem práce je pospat změny v textuře masa svalů kýty a roštěnce, ke kterým dochází pokud je jatečná půlka skotu bezprostředně po porážce zavěšena za pánevní kost. Tento způsob zavěšení jatečných půlek skotu ve srovnání se strandardním, při kterém je půlka zavěšena za Achillovu šlachu. Nejvýraznější zvýšení křehkosti, žvýkatelnosti a šťavnatosti masa bylo pozorováno u svaloviny roštěnce a dolního šálu.

ProjektZefektivnění systému výzkum – vývoj – inovace – transfer v oblasti živočišné výroby pro zlepšení konkurenceschopnosti agrárního sektoru
OdděleníChov skotu