Pastevní chov slepic a kvalita vajec

ENGLMAIEROVÁ, Michaela, SKŘIVAN, Miloš a DVOŘÁK, Josef. Pastevní chov slepic a kvalita vajec. Drůbežář hydinár, 2018, roč. XII(1), s. 14-15. ISSN .
Kateg. publikaceOstatní..
Interní odkaz18066.pdf
Abstrakt

Pastevní chov slepic je ekonomicky náročnější než v České republice běžně používané klecové chovy. Slepice zde mají vyšší spotřebu krmiva a nižší snášku. Toto je ale kompenzováno ziskem kvalitního produktu – vejce s vlastnostmi funkční potraviny. Pastevní porost je bohatý na antioxidanty, kterými jsou karotenoidy a vitaminy, dále je zdrojem pro lidské zdraví významných nenasycených mastných kyselin. Tyto látky jsou ukládány ve vejcích, zejména ve žloutku, a zvyšují tak kvalitu vajec a prodlužují jejich dobu skladovatelnosti.

ProjektDlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace
OdděleníFyziologie výživy a jakost produkce